Page 152 - Çevre, Şehir ve İklim Dergisi - Sayı 1
P. 152
Mera Alanlarının Önemi
sektörü ardından ikinci sırada yer aldığı görülmektedir. Gazların dağılımına
bakıldığında ise %78,9’luk oranla birinci sırada CO , %11,9’luk oranla ikinci
2
sırada CH ve %7,9’luk oranla üçüncü sırada N O gelmektedir (TÜİK, 2021b).
4 2
Türkiye’de 1990-2019 yılları arası sektörel sera gazı emisyon oranlarının
değişimi Şekil 3’te gösterilmiştir. Buna göre, 1990 yılında 219,6 milyon ton CO
2
eşd. olan toplam emisyon miktarı, 2019 yılında 506,1 milyon tona yükselmiştir.
Enerji, endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı ve tarım sektörü kaynaklı
emisyonlarda düzenli artış görülürken; 2015 sonrasında atık sektörü kaynaklı
emisyonlarda azalış olduğu dikkat çekmektedir (TÜİK, 2021b).
Tarım sektörü kaynaklı sera gazı emisyonlarına bakıldığında ise (Şekil 4), ilk
sırada %49’luk oranla, başta CH olmak üzere, enterik fermantasyon kaynaklı
4
emisyonların üretildiği görülmektedir. Enterik fermantasyonun %39,2’luk oranı
büyükbaş, %7’lik oranı küçükbaş ve %2,6’lık oranı diğer hayvanlardan
kaynaklanmaktadır. Enterik fermantasyonu %36’lık oranla ikinci sırada tarım
toprakları ve %13’lük oranla üçüncü sırada ise gübre yönetimi takip etmektedir
(TÜİK, 2021b)
Şekil 2: Sektörel sera gazı emisyon oranları, 2019 (solda); Gazlara göre sera gazı emisyon
oranları, 2019 (sağda) (TÜİK, 2021b verileri kullanılarak yazar tarafından oluşturulmuştur.)
Yıl 1 / Sayı 1 / Ocak 2022 137