Page 155 - Çevre, Şehir ve İklim Dergisi - Sayı 1
P. 155

Dalya Hazar Kalonya



               •   Kuraklıktan  etkilenen  bölgelerde,  kırsal  üreticilere  tarımsal  kredi  ve
                  sigorta kolaylıkları sağlanması,
               •   Kuraklığın ürün bazında etkilerinin ve kuraklığa dayanıklı ürün çeşitlerinin
                  tespit edilmesi,

               •   Tarımsal  politikalar  hazırlanırken  iklim  değişikliğinin  göz  önünde
                  bulundurulması, ilgili yasaların güncellenmesi,
               •   Tarım  sektöründe  yenilenebilir  enerji  kaynakları  kullanımının  teşvik
                  edilmesi,
               •   Kırsal üreticiler arasında toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanması, özellikle
                  tarımsal ve tarım dışı su yönetiminde kadın üreticilerin bilgilendirilmesi,
                  yetkilendirilmesi ve üretime katılımlarının teşvik edilmesi,
               •   Kentsel ve kırsal alanlarda çocuklarda çevre/doğa bilinci oluşturulması
                  için okullarda konuyla ilgili eğitimler verilmesi,
               •   Orman, tarım ve mera alanlarının başka kullanımlara tahsisinin önüne
                  geçilerek çevre/doğa tahribatının engellenmesi,
               •   Daha  kaliteli  yem,  sıcaklıktaki  değişimlerine  göre  gelişmiş  hayvan
                  beslenmesi,  strese  dayanıklı  yeni  hayvan  ırkları,  etkin  gübre  taşıma
                  ve  stoklama  yönetimi,  otlatma  yönetimi  ve  mera  ıslah  çalışmaları  ile
                  hayvansal üretimin iklim değişikliğine uyumunun sağlanması,
               •   Meraların çeşitlendirilmesi ve ıslahı, çiftlik koşullarının iyileştirilmesi,
               •   Soğuk hava zincirlerinin oluşturulması,
               •   Kırsal üreticiler için yayım faaliyetleri ve finansman sağlanması,
               •   Tüketicilerin yerel ve sürdürülebilir gıda sistemlerine geçmesi, beslenme
                  alışkanlıklarının  düzenlenmesi  ve  gıda  güvencesinin  iyileştirilmesi,
                  olarak özetlenebilir.
               Ayrıca,  tarım  sektörü  kaynaklı  sera  gazı  emisyonlarının  azaltılması  için
            hayvancılıkta  daha  verimli  yem  bitkileri  kullanarak  enterik  fermantasyonu
            düzenlemek,  CH   emisyonlarını  azaltmaya  yönelik  bir  yaklaşım  olarak
                            4
            önerilmektedir.  Otlatma  koşullarının  iyileştirilmesi,  hayvan  verimliliğinin
            artırılması gibi iyileştirilmiş beslenme uygulamaları (ör. yalnızca otla beslenen
            hayvanlar) ve özel besin katkı maddeleri yoluyla emisyon azaltımı sağlanabilir
            (Ağaçayak ve Öztürk, 2017).
               Ağaçayak ve Öztürk (2017), çalışmalarında tarım sektörü kaynaklı sera gazı
            emisyonlarını azaltmaya yönelik 3 politika ve 14 kriter önermektedir:
               •   Enterik  fermantasyon:  Yemlerin  verimli  kullanımı  ve  yem  katkı
                  maddelerinin  uygulanması,  yoğun  besi  yemi  uygulamaları,  yemeğe



            140 Çevre, Şehir ve İklim Dergisi
   150   151   152   153   154   155   156   157   158   159   160