Page 155 - Çevre, Şehir ve İklim Dergisi - Sayı 1
P. 155
Dalya Hazar Kalonya
• Kuraklıktan etkilenen bölgelerde, kırsal üreticilere tarımsal kredi ve
sigorta kolaylıkları sağlanması,
• Kuraklığın ürün bazında etkilerinin ve kuraklığa dayanıklı ürün çeşitlerinin
tespit edilmesi,
• Tarımsal politikalar hazırlanırken iklim değişikliğinin göz önünde
bulundurulması, ilgili yasaların güncellenmesi,
• Tarım sektöründe yenilenebilir enerji kaynakları kullanımının teşvik
edilmesi,
• Kırsal üreticiler arasında toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanması, özellikle
tarımsal ve tarım dışı su yönetiminde kadın üreticilerin bilgilendirilmesi,
yetkilendirilmesi ve üretime katılımlarının teşvik edilmesi,
• Kentsel ve kırsal alanlarda çocuklarda çevre/doğa bilinci oluşturulması
için okullarda konuyla ilgili eğitimler verilmesi,
• Orman, tarım ve mera alanlarının başka kullanımlara tahsisinin önüne
geçilerek çevre/doğa tahribatının engellenmesi,
• Daha kaliteli yem, sıcaklıktaki değişimlerine göre gelişmiş hayvan
beslenmesi, strese dayanıklı yeni hayvan ırkları, etkin gübre taşıma
ve stoklama yönetimi, otlatma yönetimi ve mera ıslah çalışmaları ile
hayvansal üretimin iklim değişikliğine uyumunun sağlanması,
• Meraların çeşitlendirilmesi ve ıslahı, çiftlik koşullarının iyileştirilmesi,
• Soğuk hava zincirlerinin oluşturulması,
• Kırsal üreticiler için yayım faaliyetleri ve finansman sağlanması,
• Tüketicilerin yerel ve sürdürülebilir gıda sistemlerine geçmesi, beslenme
alışkanlıklarının düzenlenmesi ve gıda güvencesinin iyileştirilmesi,
olarak özetlenebilir.
Ayrıca, tarım sektörü kaynaklı sera gazı emisyonlarının azaltılması için
hayvancılıkta daha verimli yem bitkileri kullanarak enterik fermantasyonu
düzenlemek, CH emisyonlarını azaltmaya yönelik bir yaklaşım olarak
4
önerilmektedir. Otlatma koşullarının iyileştirilmesi, hayvan verimliliğinin
artırılması gibi iyileştirilmiş beslenme uygulamaları (ör. yalnızca otla beslenen
hayvanlar) ve özel besin katkı maddeleri yoluyla emisyon azaltımı sağlanabilir
(Ağaçayak ve Öztürk, 2017).
Ağaçayak ve Öztürk (2017), çalışmalarında tarım sektörü kaynaklı sera gazı
emisyonlarını azaltmaya yönelik 3 politika ve 14 kriter önermektedir:
• Enterik fermantasyon: Yemlerin verimli kullanımı ve yem katkı
maddelerinin uygulanması, yoğun besi yemi uygulamaları, yemeğe
140 Çevre, Şehir ve İklim Dergisi