Page 91 - Çevre Şehir ve İklim Dergisi - Sayı 3
P. 91
Mehmet Emin Birpınar, Ülkü Yetiş vd.
orantısız bir idari ve ekonomik yük getirecek kriterlerin oluşturulmamasına
önem verilmektedir. Çevre Etiketi Sistemi’nin amacı, ürün veya hizmetlerin
çevresel performansını iyileştirmektir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bugüne kadar
aşağıdaki ürün gruplarında Çevre Etiketi kriterleri yayımlanmıştır:
• Turistik konaklama hizmet grubu
• Temizlik kağıdı ürün grubu
• Tekstil ürün grubu
• Seramik kaplama ürün grubu
• Elde yıkama bulaşık deterjanı ürün grubu
• Kişisel bakım ve kozmetik ürün grubu
• Cam ürün gurubu
• Çamaşır deterjanı ve Bulaşık makinesi deterjanı ürün grubu
Bu ürün gruplarının yanı sıra 2023 yılı sonuna kadar mobilya ürünleri,
doğal taş, hijyenik ürünler ve sert yüzey temizleyiciler ürün grupları için YDD
uygulamaları ile çevre etiketi kriterlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Tablo
2’de seçilmiş iki ürün grubu için belirlenmiş Çevre Etiketi kriterlerinde yer alan
kriterlerin başlıkları sunulmaktadır. Görüldüğü gibi, farklı ürünler için farklı
kriterler tanımlanmış olmakla birlikte; atık yönetimi, ambalajlama, kullanıma
uygunluk, tüketicinin bilgilendirilmesi ve Çevre Etiketi’nde verilen bilgi gibi
ortak kriterler de bulunmaktadır. Bakanlık tarafından geliştirilmiş Çevre Etiketi
Kriterleri konusunda detaylı bilgiye https://cevreetiketi.csb.gov.tr/ adresinden
ulaşmak mümkündür.
Ülkemizde, bu makalenin yayımlandığı tarih itibarıyla üç firma, beş farklı
ürün grubu için Çevre Etiketi kullanma hakkına sahiptir. Çevre, Şehircilik ve
İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilgili web sitesinde (https://cevreetiketi.csb.
gov.tr/), Bakanlık tarafından Çevre Etiketine yönelik olarak gerçekleştirilmiş
çalışmalara/projelere ilişkin detaylı bilgi bulunmaktadır.
Tablo 2. Bulaşık Makinası Deterjanları ve Cam Ürün Grupları için Kriterler
Bulaşık Makinası Deterjanları Ürün Grubu Kriterleri Düz Cam Ürün Grubu Kriterleri
Kriter 1. Dozlama Gereksinimleri Kriter 1. Hammadde Çıkarma Yönetimi
Kriter 2. Sucul Ortam İçin Toksisite Kriter 2. Hammaddelerin Seçimi
Kriter 2.1. Hammaddelerin Sahip
Kriter 3. Biyo-bozunurluk
Olmaması Gereken Zararlılık İfadeleri
Kriter 2.2. Hammadde Olarak Tesis
Kriter 3.1. Yüzey Aktif Maddelerin Biyo-Bozunurluğu
Dışı Cam Kırığı Kullanımı
Kriter 3.2. Organik Bileşiklerin Biyo-bozunurluğu Kriter 3. Üretim süreci
76 Çevre, Şehir ve İklim Dergisi