Page 49 - Çevre, İnsan ve Şehir Dergisi - Sayı 2
P. 49







sinden en çok etkilenen kıyılar olarak dikkat çekiyor. Ayrıca
200 milyon insan geçimini küçük ölçekli balıkçılık ile sağlıyor.

Ancak balıkçılığın durumu hakkında pek iyi şeyler söylene-
mez. Araştırmalara göre dünya üzerindeki balık stoklarının
% 85’i tükenmiş durumda. Balıkların üreme kapasitesinin
üzerinde avlanmanın bu durumda etkisi oldukça büyük. Ay-
rıca balıkçılığın ana geçim kaynağı olduğu gelişmemiş ül-
kelerde de bu konuda yasaların bulunmaması da tahribatı
arttırıyor. Son yıllarda yaygınlaşan y asadışı balıkçılığında
sektöre 50 milyar dolar zararı oluyor. Deniz suyunun sıcak-
lığının artması da bazı balıkların göç etmesine neden oluyor.
Normalde A kdeniz’de yüzen b azı balıkların artık İngiltere
açıklarından görülmesi bu etkilerden sadece bir tanesi.
Çikolata için çok sıcak
Çikolatayı kimin sevmediğini bilemem ama çikolatanın sı-
cağı sevmediği kesin. 2011 yılında yayınlanan bir rapora
göre 2030 ila 2050 yılları arasında artan sıcaklıklar nede-
niyle kakao üretimi ciddi ölçüde azalacak. Çikolatanın ana
hammaddesi olan kakao, aynı zamanda sıcaklık değişim-
lerine çok hassas bir bitki. Sıcaklıklarda en ufak bir artış
bile doğrudan olarak kakao ekinlerinin sonuna neden ola-
biliyor. Özellikle son yıllarda sert yaşanan kuraklıklar ne-
deniyle yetiştiriciler yeni ekin yaparken ve hasat dönem-
lerinde sıkıntı çekiyor. Her ne kadar kakaonun daha serin
bölgelere yeniden ekimi yapılabilse de, 9 milyar dolar de-
ğerindeki kakao sanayisini önümüzde zor günler bekliyor.












































| 47

TEMMUZ 2014 | ÇEVRE, NSAN ve EHR
   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54