Page 48 - Çevre, İnsan ve Şehir Dergisi - Sayı 2
P. 48







sinden en çok etkilenen kıyılar olarak dikkat çekiyor. Ayrıca
200 milyon insan geçimini küçük ölçekli balıkçılık ile sağlıyor.

Ancak balıkçılığın durumu hakkında pek iyi şeyler söylene-
mez. Araştırmalara göre dünya üzerindeki balık stoklarının
% 85’i tükenmiş durumda. Balıkların üreme kapasitesinin
üzerinde avlanmanın bu durumda etkisi oldukça büyük. Ay-
rıca balıkçılığın ana geçim kaynağı olduğu gelişmemiş ül-
kelerde de bu konuda yasaların bulunmaması da tahribatı
arttırıyor. Son yıllarda yaygınlaşan y asadışı balıkçılığında
sektöre 50 milyar dolar zararı oluyor. Deniz suyunun sıcak-
lığının artması da bazı balıkların göç etmesine neden oluyor.
Normalde A kdeniz’de yüzen b azı balıkların artık İngiltere
açıklarından görülmesi bu etkilerden sadece bir tanesi.
Çikolata için çok sıcak
Çikolatayı kimin sevmediğini bilemem ama çikolatanın sı-
cağı sevmediği kesin. 2011 yılında yayınlanan bir rapora
göre 2030 ila 2050 yılları arasında artan sıcaklıklar nede-
niyle kakao üretimi ciddi ölçüde azalacak. Çikolatanın ana
hammaddesi olan kakao, aynı zamanda sıcaklık değişim-
lerine çok hassas bir bitki. Sıcaklıklarda en ufak bir artış
bile doğrudan olarak kakao ekinlerinin sonuna neden ola-
biliyor. Özellikle son yıllarda sert yaşanan kuraklıklar ne-
deniyle yetiştiriciler yeni ekin yaparken ve hasat dönem-
lerinde sıkıntı çekiyor. Her ne kadar kakaonun daha serin
bölgelere yeniden ekimi yapılabilse de, 9 milyar dolar de-
ğerindeki kakao sanayisini önümüzde zor günler bekliyor.
Sıcaklık, kıșın üșütecek

Koyunlar da tıpkı diğer memeli türleri gibi sıcaklık de-
ğişimlerine oldukça hassas hayvanlar. Özellikle yün
üretimi için kullanılan koyunların kendi vücut ısılarını
terleyerek dengede tutmaları oldukça zorlaşıyor, çünkü
bu koyunlar kırkılmak için uzun süre bekletiliyor. Sıcak
havalarda da koyunlar biyolojik olarak dengesizleşiyor
ve yün üretemiyor. İklim değişikliği ile sıcaklıkların art-
ması, bu işlemi özellikle kırsal alanda yapan çiftçiler için
oldukça zorlaştırıyor. Çoğu çiftçi önlem olarak koyunları
ıslatmayı denese de bu işe yaramıyor, koyunlar yünlerini
uzatmıyor. Şimdilik bulunan tek çare koyunları gölgede
tutmak. Ama açıkta otlatılan koyunlar için de bu zorluk
taşıyor. Eğer durum böyle devam ederse kazak gibi yün
giysilerin üretimi ciddi bir tehlikeye girebilir ve sıcaklık-
ların artması bizi kışın oldukça üşütebilir.

Balıkçılık masallarda kalabilir
Deniz milyonlarca yıldır birçok canlı türü için temel besin
kaynaklarına ev sahipliği yapıyor. Özellikle balıkçılık insanla-
rın en eski çağlardan bu yana gıda ve gelir sağlamak için kul-
landığı önemli yöntemlerden biri. Küresel ölçekte ise balıkçı-
lığın yıllık ekonomik değeri 225 – 235 milyar dolara eşdeğer
geliyor. Dünya üzerinde balıkçılık ve balık çiftlikleri ile geçimi
sağlayan kesimlerin % 85,5’i Asya kıyılarında, % 9,3’ü ise Afri-
ka’da bulunuyor. Bu bölgeler ise deniz seviyesinin yükselme-


46 | ÇEVRE, NSAN ve EHR | TEMMUZ 2014

   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53