Page 116 - Çevre Şehir ve İklim Dergisi - Sayı 3
P. 116

Marmara Denizi'nde Deniz Salyası (Müsilaj) Kompozisyonu Bulguları
                            Işığında Salya Oluşma Nedenleri ve Çözüm Önerileri

            suda  bulunan  oksijenin  büyük  bölümünü  tüketerek  oksijensiz  bir  ortam
            oluşturmaktadır.  Oksijen  bakımından  fakir  ortamda  yaşayan  balıklar  ve
            diğer  gelişmiş  canlıların  çoğu  ölmekte  ve  ölü  canlı  kalıntıları  müsilaja
            katılmaktadır. Müsilaj içine karışan bu canlı kalıntıları virüs ve bakteri taşıyabilir
            ve  ortamda  tehlikeli  bir  duruma  oluşturabilirler  (Yıldız  ve  Gönülal,  2021).
            Mikroorganizmalardan protistalar müsilajı hareket etmek için kullanmaktadır
            ve hareketin yönü müsilaj salgısının ters yönündedir (Kayhan ve Yön Ertuğ,
            2022,  Yüksek  ve  Sur,  2010).  Bitkilerdeki  bu  salgı  su,  besin  elementleri
            depolanmasında  ve  tohumun  çimlenmesinde  rol  oynar.  Aleo  vera,  Kaktüs
            ve keten tohumlarında oldukça zengin bir müsilaj bulunmaktadır (Rodriguez ve
            diğ. 2006; Wani ve diğ. 2010; Lancelot 1995). Deniz salyası Marmara Denizi’nde
            olduğu  gibi  diğer  denizlerde  de  görülebilen  bir  problemdir.  Müsilaj,  E-coli
            gibi bakteriler bakımından zenginleşir ve deniz yaşamını tehdit edebilir. Deniz
            salyası, içinde bol miktarda besin elementi (nütrient) bulunan denizlerde ılık
            ve  rüzgârsız  havanın  uzun  sürdüğü  dönemlerde  meydana  gelebilmektedir
            (Genç  ve  diğ.  2021;  Özyurt  ve  diğ.  2001).  Deniz  salyası,  çapı  200  km  gibi
            geniş alanları kaplayabilen, büyük kütleler halinde pıhtılaşabilir. Müsilaj çeşitli
            nedenlerle stres altına giren fitoplankton tarafından üretilir (Mecozzi ve diğ.
            2012;  Breitburg  ve  diğ.1999).  Ayrıca  deniz  altındaki  faylardan  yoğun  olarak
            çıkan sülfür gazı sebebiyle denizin oksijen oranı düşmektedir. Bu oksijensiz
            ortamlarda da deniz salyası oluşabilmektedir (Mackenzie ve diğ. 2002). Müsilaj
            ilk  olarak  1789’da  Adriyatik  Denizi’nde  kaydedilmiştir  (Danovaro,  Umani  ve
            Pusceddu, 2009). Daha sıcak ve durgun sular, müsilaj üretimini artırmakta ve
            büyük  kütleler  halinde  birikmesine  neden  olmaktadır  (Cozzi  ve  diğ.  2004).
            Meksika  Körfezi’ndeki  Deepwater  Horizon  petrol  sızıntısı,  büyük  miktarda
            müsilaj oluşmasına neden olmuştur (Dell’Amore, 2010). 2021 yılında Marmara
            Denizi’nin meydana gelen müsilaj deniz kıyılarında, özellikle koylarda birikerek
            çevre kirliliğine neden olmuştur. Marmara denizinde görülen müsilaj Yümün
            ve Kam (2021) tarafından incelenerek nedenleri araştırılmıştır. Bu çalışmada
            ise  önceki  çalışmalar  derlenmiş  ve  ayrıca  denizin  kirlenmesine  neden  olan
            kirleticiler  araştırılmıştır.  Marmara  Ereğlisi,  Bandırma,  Tekirdağ  ve  Silivri’de
            balıkçılarla yapılan görüşmelerde müsilajın özellikle deniz tabanında biriktiği
            ve  ağlara  yapışarak  ağlara  zarar  verdiği  vurgulanmıştır.  Marmara  Denizi’nin
            çeşitli noktalarında alına deniz suyu ve atık suların organik ve inorganik madde
            analizleri yapılarak kirlilik oluşturma potansiyelleri değerlendirilmiştir.
               Bu  çalışma,  müsilajın  oluşum  nedenlerini  ortaya  koymayı  ve  ileriki
            dönemlerde müsilajın tekrarlanmaması için öneriler sunmayı hedeflemiştir.









                                                                  Yıl 2 / Sayı 3 / Ocak 2023  101
   111   112   113   114   115   116   117   118   119   120   121