Page 121 - Çevre Şehir ve İklim Dergisi - Sayı 3
P. 121

Zeki Ünal Yümün - Erol Kam - Melike Önce


               Deniz  suyu  ve  müsilajın  fiziksel  özelliklerini  belirlemek  için  laboratuvar
            analizleri yapılmıştır. Denizlerde müsilaj oluşumunun önüne geçebilmek için
            öncelikli olarak müsilajın oluşum nedenlerinin belirlenmesi gerekmektedir.

                     Tablo 2. Deniz suyu, müsilaj ve tatlı suyun fiziksel analiz sonuçları
                         (Ölçümler 2 kez yapılarak ortalama değerleri alınmıştır)

          Numune   pH     İletkenlik (mV)  Oksijen (ppm)  Tuzluluk (%0)  SU SICAKLIĞI   AÇIKLAMALAR
          No                                                  ( C)
                                                              0
          S-1     7.98 ±0.2  -58.5 ±0.5  7,5-8,5±0.15  22.5 ±0.5  24.2±0.1  Deniz Suyu

                                                                     Deniz Suyu + 5gr Azot
          S-2     7.13 ±0.2  -8.3 ±0.5  6,5-7,8 ±0.15  24 ±0.5  23.2 ±0.1
                                                                     Gübresi (%20)
          S-3     6.7 ±0.2  18.1 ±0.5  0 ±0.15    24 ±0.5   22.2 ±0.1  Müsilaj

                                                                     Müsilaj  +  5gr  Azot
          S-4     6.4 ±0.2  36 ±0.5    0 ±0.15   24.5 ±0.5  23.9 ±0.1
                                                                     Gübresi (%20)
                                                                     Müsilaj Alanından Alı-
          S-5     8.25 ±0.2  -68.7 ±0.5  6,5-7,0 ±0.15  22.5 ±0.5  24 ±0.1
                                                                     nan Deniz Suyu
                                                                     Müsilaj Alanından Alı-
          S-6     7.25 ±0.2  -14.8 ±0.5  6,8-7,0 ±0.15  24 ±0.5  23.2 ±0.1
                                                                     nan Deniz Suyu
          S-7     7.02 ±0.2  16.12 ±0.5  1.22 ±0.15  15.5 ±0.5  23.1 ±0.1  Müsilaj+%25 Tatlı Su
                                                                     Müsilaj+%25  Tatlı  Su
          S-8     6.94 ±0.2  27.5 ±0.5  1.21 ±0.15  15.5 ±0.5  23.3 ±0.1  +  5gr  Azot  ve  Fosfor
                                                                     Gübresi (%20)
          S-9     7.3 ±0.2  -18.5 ±0.5  9,5-10,5 ±0.15  2 ±0.5  18.5 ±0.1  Tatlı Su (Kuyu Suyu)
                                                                     Tatlı  Su  (Kuyu  Suyu)
          S-10    7.03 ±0.2  -2.2 ±0.5  8,5-9,5 ±0.15  4 ±0.5  18.5 ±0.1  +  5gr  Azot  Gübresi
                                                                     (%20)
               Bu  nedenle  müsilajın  olmadığı  deniz  suyu,  müsilaj  ve  müsilajla  kirlenmiş
            deniz  suyunun  fiziksel  özellikleri  araştırılmıştır  (Örnek  No:  S-1,  S-3,  S-5,  ve
            S-7).  Yapılan  analizlerde  deniz  salyasının  oksijen  konsantrasyonunun  ölçüm
            limitlerinin altında (O»0), pH değeri ise 6,70-6,94 arasında olup, asidiktir (Tablo
            2). Deniz suyunun pH değeri 7,98-8,25 arasındadır. Atmosferle temas, karışım,
            sıcaklık,  fotosentetik  aktivite  gibi  etkenler  sonucunda  deniz  suyunun  pH
            değerleri ortalama 8.3 civarında olmaktadır (Özyurt ve diğ. 2001).
               5 litre deniz suyuna 5 gram %20 lik azot (N) ve %20 lik fosfor (P) bileşimi
            katılarak  deney  yapılmıştır.  Burada  deniz  suyunun  pH  değeri  7,13-7,25’e
            kadar,  müsilajda  ise  pH  değerinin  6,4’e  düştüğü  izlenmiştir.  Burada  deniz
            salyasının pH değerinin deniz suyuna göre daha asidik olduğu görülmüştür.
            Azot ve fosfor eklendiğinde pH değerinin yükselerek ortamın daha da asidik
            olduğu saptanmıştır. Deniz suyunda yaşayan canlılar bazik karakterli denizel
            ortamda yaşamaya uygun olup, asitleşen ortamda yaşamaları zordur. Azot ve



            106  Çevre, Şehir ve İklim Dergisi
   116   117   118   119   120   121   122   123   124   125   126