Page 121 - Çevre Şehir ve İklim Dergisi - Sayı 3
P. 121
Zeki Ünal Yümün - Erol Kam - Melike Önce
Deniz suyu ve müsilajın fiziksel özelliklerini belirlemek için laboratuvar
analizleri yapılmıştır. Denizlerde müsilaj oluşumunun önüne geçebilmek için
öncelikli olarak müsilajın oluşum nedenlerinin belirlenmesi gerekmektedir.
Tablo 2. Deniz suyu, müsilaj ve tatlı suyun fiziksel analiz sonuçları
(Ölçümler 2 kez yapılarak ortalama değerleri alınmıştır)
Numune pH İletkenlik (mV) Oksijen (ppm) Tuzluluk (%0) SU SICAKLIĞI AÇIKLAMALAR
No ( C)
0
S-1 7.98 ±0.2 -58.5 ±0.5 7,5-8,5±0.15 22.5 ±0.5 24.2±0.1 Deniz Suyu
Deniz Suyu + 5gr Azot
S-2 7.13 ±0.2 -8.3 ±0.5 6,5-7,8 ±0.15 24 ±0.5 23.2 ±0.1
Gübresi (%20)
S-3 6.7 ±0.2 18.1 ±0.5 0 ±0.15 24 ±0.5 22.2 ±0.1 Müsilaj
Müsilaj + 5gr Azot
S-4 6.4 ±0.2 36 ±0.5 0 ±0.15 24.5 ±0.5 23.9 ±0.1
Gübresi (%20)
Müsilaj Alanından Alı-
S-5 8.25 ±0.2 -68.7 ±0.5 6,5-7,0 ±0.15 22.5 ±0.5 24 ±0.1
nan Deniz Suyu
Müsilaj Alanından Alı-
S-6 7.25 ±0.2 -14.8 ±0.5 6,8-7,0 ±0.15 24 ±0.5 23.2 ±0.1
nan Deniz Suyu
S-7 7.02 ±0.2 16.12 ±0.5 1.22 ±0.15 15.5 ±0.5 23.1 ±0.1 Müsilaj+%25 Tatlı Su
Müsilaj+%25 Tatlı Su
S-8 6.94 ±0.2 27.5 ±0.5 1.21 ±0.15 15.5 ±0.5 23.3 ±0.1 + 5gr Azot ve Fosfor
Gübresi (%20)
S-9 7.3 ±0.2 -18.5 ±0.5 9,5-10,5 ±0.15 2 ±0.5 18.5 ±0.1 Tatlı Su (Kuyu Suyu)
Tatlı Su (Kuyu Suyu)
S-10 7.03 ±0.2 -2.2 ±0.5 8,5-9,5 ±0.15 4 ±0.5 18.5 ±0.1 + 5gr Azot Gübresi
(%20)
Bu nedenle müsilajın olmadığı deniz suyu, müsilaj ve müsilajla kirlenmiş
deniz suyunun fiziksel özellikleri araştırılmıştır (Örnek No: S-1, S-3, S-5, ve
S-7). Yapılan analizlerde deniz salyasının oksijen konsantrasyonunun ölçüm
limitlerinin altında (O»0), pH değeri ise 6,70-6,94 arasında olup, asidiktir (Tablo
2). Deniz suyunun pH değeri 7,98-8,25 arasındadır. Atmosferle temas, karışım,
sıcaklık, fotosentetik aktivite gibi etkenler sonucunda deniz suyunun pH
değerleri ortalama 8.3 civarında olmaktadır (Özyurt ve diğ. 2001).
5 litre deniz suyuna 5 gram %20 lik azot (N) ve %20 lik fosfor (P) bileşimi
katılarak deney yapılmıştır. Burada deniz suyunun pH değeri 7,13-7,25’e
kadar, müsilajda ise pH değerinin 6,4’e düştüğü izlenmiştir. Burada deniz
salyasının pH değerinin deniz suyuna göre daha asidik olduğu görülmüştür.
Azot ve fosfor eklendiğinde pH değerinin yükselerek ortamın daha da asidik
olduğu saptanmıştır. Deniz suyunda yaşayan canlılar bazik karakterli denizel
ortamda yaşamaya uygun olup, asitleşen ortamda yaşamaları zordur. Azot ve
106 Çevre, Şehir ve İklim Dergisi