Page 33 - Çevre ve Şehir Dergisi - Sayı 12
P. 33
Eğer dünya
genelinde sıcaklıklar
artmasaydı 1980
yılından beri toplam
mısır ve buğday
üretimi günümüzde
% 5 daha fazla
olabilirdi.
etkileri dünyanın gıda ihtiyacını tehlike-
ye sokuyor.
Yetersiz yağışlar, havanın beklenmeyen
bir zamanda ısınması/soğuması, seller
ve fırtınalar o yılki tarım veya hayvancı-
lıktan sağlanan ürünleri olumsuz yönde
etkileyebiliyor. Her ne kadar tarım sek-
törü son teknoloji ile beraber gelişse de
kuraklıklar, özellikle toplam tahıl üreti- Afrika ülkeleri ve Güneydoğu Asya’da
mini ciddi ölçülerde düşürebiliyor. GELİŞMEMİŞ ÜLKELER DAHA ÇOK
ETKİLENECEK yer alan ülkeler bulunuyor. Gelişmiş ve
Standford Üniversitesi’nin gerçekleş- yüksek enlemlerde bulunan ülkelerin
tirdiği bir araştırmada çıkan bulgulara Araştırmalar, artan sıcaklıkların doğ- ise iklim değişikliğine uyumu her ne
göre, eğer dünya genelinde sıcaklıklar rudan temel gıda ürünlerini ve bunları kadar bu ülkelere kıyasla fazla olsa da,
artmasaydı 1980 yılından beri toplam yetiştiren ülkeleri etkileyeceği görüşün- buralarda gözlemlenen değişimin uzun
mısır ve buğday üretimi günümüzde % 5 de. Hükümetlerarası İklim Değişikliği vadede onları da olumsuz yönde etkile-
daha fazla olabilirdi. Paneli’nin yayınladığı rapora göre, dü- yeceği tahmin ediliyor.
şük enlemlerde yer alan gelişmemiş ve
Bu yüzden değişen iklim koşulları ve gelişmekte olan ülkelerde ortalama sı-
artan sıcaklıklar ile daha yoğunlaşan GİDİŞAT BELİRSİZ
kuraklıklar, seller ve yangınlar gıda caklıklar 2050 yılına kadar 3°C artabilir, Geleceğe yönelik öngörülerin tahminler
ürünlerinin tahribatına neden olabilir ve bu da o bölgelerde bulunan tarım alan-
niteliğini etkileyebilir. larından toplanan hasadı % 50 oranında ve modeller üzerinden yapılmasının ana
düşürebilir. Bu bölgeler arasında başta nedeni ise dünyadaki tarım sektöründe
ARALIK 2012 | ÇEVRE ve ŞEHİR | 33