Page 166 - Çevre, Şehir ve İklim Dergisi - Sayı 1
P. 166
Mera Alanlarının Önemi
hayvan refahı ve sağlıklı gıdaya erişim konusunda entansif üretimden daha
avantajlı durumda olduğu görülmektedir. Son yıllarda üreticilerin ve tüketicilerin
artan farkındalığıyla birlikte Alternatif Tarımsal Gıda Girişimleri, gıda ağları vb.
müşterek oluşumlar ortaya çıkmıştır. Bu girişimlerin, yerel yönetimler, topluluk
çiftçiliği, çiftlik okulları gibi öz-yönetimsel ve kendini idame ettirmeye yönelik
sürdürülebilir üretim araçlarıyla teşvik edilmesi, agroekolojik tarımsal üretimi
ve gıda güvencesini destekleyecektir.
İklim değişikliğine uyum süreçlerinde mera alanlarının korunması ve
iyileştirilmesi için çitleme hareketlerine karşı topluluk temelli (müşterek)
pratiklerin desteklenmesi, müştereklerin öz-yönetimi için kooperatiflerin
ve üretici birliklerinin güçlendirilmesi ve kırdan kente göçün azaltılması
gerekmektedir. Bunun için öncelikle kırsal üreticilerin tarım sektöründen yeterli
gelir elde edilebilmesi, kırsal alanlarda teknik ve sosyal altyapı eksikliklerinin
(ulaşım, eğitim, sağlık vb.) giderilmesi, kırsalda alternatif iş olanaklarının
oluşturularak genç nüfusun kırdan kente göçünün azaltılması ve bölgeler
arası eşitsizliğin giderilmesi gibi kırsalın itici faktörlerinin ortadan kaldırılması
gerekmektedir.
İleride yapılacak çalışmalarda, iklim değişikliğinin farklı biyobölgelerdeki
çayır-mera sistemleri üzerindeki etkileri detaylı incelenerek, doğru arazi
kullanım planlarıyla meraların iklim değişikliğine karşı direncinin ve karbon
emilimi kapasitesinin arttırılması için etkin uygulamalar gerçekleştirilmelidir. Bu
etkin uygulamaların sürdürülebilirliği için kırsal politikaların, katılımcı planlama
yaklaşımı doğrultusunda, modern ve onarıcı tarımın uygulayıcıları olacak kırsal
üreticiler ile beraber kurgulanması önemlidir.
Notlar
Çalışmada, yazar tarafından 2018 yılında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Şehir ve Bölge Planlama doktora programında tamamlanan “Rural-Ecological
Commons: Case of Pastures in İzmir” adlı tez çalışmasının bulgularından
yararlanılmıştır.
Kaynakça
Adaman, F., Akbulut, B., ve Kocagöz, U. (2017). Herkesin Herkes İçin: Müşterekler
Üzerine Eleştirel Bir Antoloji. İstanbul: Metis Yayıncılık.
Ağaçayak, T., ve Öztürk, L. (2017). Türkiye’de Tarım Sektöründen Kaynaklanan Sera Gazı
Emisyonlarının Azaltılmasına Yönelik Stratejiler [Strategies for Reducing Greenhouse
Gas Emissions Arising from the Agriculture Sector in Turkey], Online erişim: https://
Yıl 1 / Sayı 1 / Ocak 2022 151