Page 164 - Çevre, Şehir ve İklim Dergisi - Sayı 1
P. 164

Mera Alanlarının Önemi

               Sonuç ve Genel Değerlendirme


               İklim değişikliğini “iklim krizine” çeviren temel faktör, insanmerkezci bakış
            açısıyla  gerçekleştirilen  eylemler  sonucunda  çevre/doğa  üzerinde  oluşan
            olumsuz  dışsallıklardır.  Bunların  en  belirginleri  sanayileşme,  kentleşme
            ve  endüstriyel  neoliberal  tarım-gıda  sistemleri  ile  artan  antropojenik  sera
            gazı  emisyonlarıdır.  Tarım  sektörü  kaynaklı  sera  gazı  emisyonlarının  büyük
            çoğunluğunun hayvancılık uygulamaları sonucunda ortaya çıktığı görülmektedir.
            Literatürde emisyonları azaltmak için sıklıkla entansif üretime işaret edilse de
            ekstansif üretimdeki dezavantajlı durumun yanlış hayvancılık uygulamaları ve
            mera varlığının kaybedilmesi sonucunda oluştuğu görülmektedir.
               Birçok  bitki  türüne  ev  sahipliği  yapan  mera  alanları  kadimden  beri  kırsal
            üreticilere  ücretsiz  yem  bitkisi  temin  etmektedir.  Modern  ve  onarıcı  tarım
            uygulamaları  ile  geleneksel  doğru  hayvancılık  uygulamalarında  olduğu
            gibi  (ör.  Datça  Taşlıca  Köyü)  toprak  ve  gübre  yönetiminin  sağlanabileceği
            görülmektedir.  Hayvancılık  uygulamaları  meralarda  ekstansif  üretimle  ve
            koyunların otlama yeteneklerinden yararlanılarak (hayvan etkisi) uygulandığında
            yerel ekosistemlere hayati katkılar sağlanabileceği görülmektedir. Ortaya çıkan
            sera  gazı  emisyonlarını  en  aza  indirmek  için  bütüncül  otlatma  yönetiminin
            ekosistem araçları ve hizmetlerinden yararlanılmalıdır (Anadolu Meraları, 2021).
               Yanlış hayvancılık uygulamalarını önlemek için modern tarım teknolojileri,
            çiftçiler  ve  yetiştiricilerin  eğitimi  ve  bütüncül  onarıcı  tarım  uygulamalarının
            teşvik edilmesi, kırsal kalkınma ve daha üst ölçekte küresel iklim değişikliğine
            uyum  stratejileri  açısından  önemlidir.  Böylece  gelecekte  Türkiye’de  ürün
            kalitesi, bölgesel rekabet gücü ve hayvan refahından ödün vermeden doğal
            varlıkların  sürdürülebilir  kullanımı  teşvik  edilebilir  ve  modern  hayvancılık
            uygulamaları ile yerel sürdürülebilir kalkınma sağlanabilir.
               Mera  alanlarının  ıslah  sonrası  yanlış  hayvancılık  uygulamaları  sebebiyle
            yeniden  verimini  kaybetmesi  ülkemizde  sık  rastlanan  bir  durumdur.  Mera
            alanlarında  aşırı  ya  da  eksik  otlatma  gibi  yanlış  uygulamalar,  meraların
            diğer  tarımsal  ve/veya  tarım  dışı  arazi  kullanımlarına  tahsis  edilmesi,  saha
            çalışmalarında  gözlemlenen  kurumlar  arası  koordinasyon  eksikliği,  izleme
            ve denetleme eksikliği ve yasal boşluklar kırsal alanlarda iklim değişikliğine
            uyum süreçlerini güçleştiren önemli faktörlerdir. Onarıcı ve modern hayvancılık
            uygulamalarının  sürdürülebilirliği  için  üreticilere  ve  tüketicilere  yönelik
            bilgilendirme, eğitim ve yayım çalışmalarının yaygınlaştırılması gerekmektedir.
               Ekstansif hayvancılığın potansiyelini daha fazla değerlendirmek için mera
            alanlarında tür ve ürün çeşitliliği olması önemlidir. Bunun için koyuna ek olarak
            keçi ve sığır gibi daha fazla türün yanı sıra gezici domuz, kümes hayvanları
            ve arıcılık da değerlendirilmeli; süt, yün, kürk veya bal gibi alternatif ürünler




                                                                   Yıl 1 / Sayı 1 / Ocak 2022  149
   159   160   161   162   163   164   165   166   167   168   169