Page 12 - Çevre ve Şehir - Sayı 9
P. 12

Zamandan tasarruf etmek için yeme alışkanlığımızı da değiştirdik. Ayaküstü fast food
               (hızlı gıda) diye tanımladığımız hızlı yeme kültürünü benimsedik. Hatta öyle benimsedik
               ki bu alışkanlık neredeyse kültürümüzün bir parçası haline gelmek üzere. Belki bu yeme
             tarzıyla zamandan tasarruf ediyoruz ama bu yeme alışkanlığının insan sağlığına ve doğa
                                             zararlarının ne kadarını biliyoruz?



             DOĞAMIZ TEHDIT
             ALTINDA


             Fast Food ürünlerinin genelde tek kullanım-
             lık ambalajlarda servis edilmesi geri dönü-
             şüme destek oluyor gibi gözükse de aslında
             kullanılan ambalajların sadece %29 u geri
             dönüştürebiliyor. Paketleme işleminde kul-
             lanılan ”stryrofoam” isimli maddenin ise
             doğada yok olması ise 900 yıl sürdüğü bi-
             linmekte. Ve Fast Food gıda’nın yapımında
             harcanan enerji ev yemeklerinin üretimde
             harcanan enerjiden çok daha fazla. Yani
             masum gibi görünen bu yiyeceklerin doğa-
             mıza verdiği zararlar büyük.




                                                KATKISIZ YAŞAM

                                                Sağlıklı yaşamın ve karbon ayak izlerinin   zaman da da hayvan haklarına saygılı gıda
                                                düşürülmesinin yolu ise “Slow Food'dan   üretiminin yapılmasını destekliyor.
                                                geçiyor. Şimdiler de adından sıkça bahset-  Ne yiyorsak oyuz diyen “Slow Food” Sebze
                                                tiren Slow Food yani başka bir ifade ile Ya-  ve meyvelerin bahçeden geldiği, ekmekle-
                                                vaş Gıda hareketi, 1986 yılında Amerikan’ın   rin evde yapıldığı bir yaşamı benimsemeye
                                                ünlü ‘fast food’ markasının İtalyan mut-  davet ediyor. Endüstriyel ürünlerin kullanıl-
                                                fağına girmesine eleştirel bakan gazeteci,   madığı, Biyoçeşitliliği korumayı, yerel olana
                                                yazar Carlo Petrini tarafından başlatıldı.   dönmeyi, unutulmaya yüz tutmuş yöresel
                                                Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığına karşı   yemekleri hatırlamayı, çevre duyarlılığını
                                                alternatif olarak geleneksel ve yerel yemek   arttırmayı  ve hiçbir  canlı  yaşamına zarar
                                                ve yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin    vermeden insana, insan sağlığına odaklan-
                                                özelliklerini korumayı teşvik eden ulus-  mayı hedefliyor.
                                                lararası bir hareket olup hiçbir kar amacı   İyi, temiz adil beslenme ise şu şekilde açık-
                                                gütmüyor. Farkında olarak yemenin peşin-  lanıyor;
                                                de olan Slow Food, hangi tohum nerede
                                                kullanılıyor? Hangi ilaçlama türü yapılıyor?
                                                Hormanel ürünler kullanılıyor mu? Üretilen   İYİ: Mevsimine uygun sebze ve meyve ile
                                                ürünler çevreye, canlı yaşamına zarar veri-  beslenme
                                                yor mu? sorarak biz tüketicilerin bilinçlen-  TEMİZ: Ürünlerin, çevreye kirletmeden in-
                                                mesini amaçlıyor.                 san sağlığına uygun üretilmesi şartı
                                                İyi, temiz, adil beslenme hedefiyle hareket   ADİL: Tüketiciyi yormayan fiyat politikasıy-
                                                eden Yavaş Gıda, hazır gıda yerine katkı-  la küçük ölçekli üreticiler için ise adil koşul-
                                                sız, doğal, ekolojik tarımı desteklemeyi,   lar ve ödemeler olması.
                                                geleneksel  yemeklerin  tüketilmesini  aynı




          10  ÇEVRE VE ŞEHİR HAZİRAN 2021                                                                                                                                                                                        ÇEVRE VE ŞEHİR HAZİRAN 2021  11
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17