Page 12 - Çevre ve Şehir - Sayı 9
P. 12
Zamandan tasarruf etmek için yeme alışkanlığımızı da değiştirdik. Ayaküstü fast food
(hızlı gıda) diye tanımladığımız hızlı yeme kültürünü benimsedik. Hatta öyle benimsedik
ki bu alışkanlık neredeyse kültürümüzün bir parçası haline gelmek üzere. Belki bu yeme
tarzıyla zamandan tasarruf ediyoruz ama bu yeme alışkanlığının insan sağlığına ve doğa
zararlarının ne kadarını biliyoruz?
DOĞAMIZ TEHDIT
ALTINDA
Fast Food ürünlerinin genelde tek kullanım-
lık ambalajlarda servis edilmesi geri dönü-
şüme destek oluyor gibi gözükse de aslında
kullanılan ambalajların sadece %29 u geri
dönüştürebiliyor. Paketleme işleminde kul-
lanılan ”stryrofoam” isimli maddenin ise
doğada yok olması ise 900 yıl sürdüğü bi-
linmekte. Ve Fast Food gıda’nın yapımında
harcanan enerji ev yemeklerinin üretimde
harcanan enerjiden çok daha fazla. Yani
masum gibi görünen bu yiyeceklerin doğa-
mıza verdiği zararlar büyük.
KATKISIZ YAŞAM
Sağlıklı yaşamın ve karbon ayak izlerinin zaman da da hayvan haklarına saygılı gıda
düşürülmesinin yolu ise “Slow Food'dan üretiminin yapılmasını destekliyor.
geçiyor. Şimdiler de adından sıkça bahset- Ne yiyorsak oyuz diyen “Slow Food” Sebze
tiren Slow Food yani başka bir ifade ile Ya- ve meyvelerin bahçeden geldiği, ekmekle-
vaş Gıda hareketi, 1986 yılında Amerikan’ın rin evde yapıldığı bir yaşamı benimsemeye
ünlü ‘fast food’ markasının İtalyan mut- davet ediyor. Endüstriyel ürünlerin kullanıl-
fağına girmesine eleştirel bakan gazeteci, madığı, Biyoçeşitliliği korumayı, yerel olana
yazar Carlo Petrini tarafından başlatıldı. dönmeyi, unutulmaya yüz tutmuş yöresel
Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığına karşı yemekleri hatırlamayı, çevre duyarlılığını
alternatif olarak geleneksel ve yerel yemek arttırmayı ve hiçbir canlı yaşamına zarar
ve yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin vermeden insana, insan sağlığına odaklan-
özelliklerini korumayı teşvik eden ulus- mayı hedefliyor.
lararası bir hareket olup hiçbir kar amacı İyi, temiz adil beslenme ise şu şekilde açık-
gütmüyor. Farkında olarak yemenin peşin- lanıyor;
de olan Slow Food, hangi tohum nerede
kullanılıyor? Hangi ilaçlama türü yapılıyor?
Hormanel ürünler kullanılıyor mu? Üretilen İYİ: Mevsimine uygun sebze ve meyve ile
ürünler çevreye, canlı yaşamına zarar veri- beslenme
yor mu? sorarak biz tüketicilerin bilinçlen- TEMİZ: Ürünlerin, çevreye kirletmeden in-
mesini amaçlıyor. san sağlığına uygun üretilmesi şartı
İyi, temiz, adil beslenme hedefiyle hareket ADİL: Tüketiciyi yormayan fiyat politikasıy-
eden Yavaş Gıda, hazır gıda yerine katkı- la küçük ölçekli üreticiler için ise adil koşul-
sız, doğal, ekolojik tarımı desteklemeyi, lar ve ödemeler olması.
geleneksel yemeklerin tüketilmesini aynı
10 ÇEVRE VE ŞEHİR HAZİRAN 2021 ÇEVRE VE ŞEHİR HAZİRAN 2021 11