Page 44 - Çevre ve çocuk Dergisi
P. 44

Besin Olarak Kestane                                                                                                       Günümüzde birçok ülke mutfağının vazge-  çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede   “Kestane kebap,
                                                                                                                                      çilmez tadıdır kestane.  Kabuklarının kalın
                                                                                                                                                                         sindirilebilen lifli maddeler, protein, düşük
                                                                                                                                      olması nedeniyle pişirildiğinde içindeki   oranda yağ, çeşitli  mineral  maddeler, B1,
                                                                                                                                      bütün vitaminleri korur. En çok taze olarak,   B2 ve C vitaminlerini içerir; gluten içermez.   yemesi sevap”
                                                                                                                                      haşlanarak ya da kebabı yapılarak tüketilen   Taze kes-tanede, limonun 100 gramı kadar
                                                                                                                                      kestanenin şekerlemesi ülkemizin vazgeçil-  C vitamini bulunur. 100 gram yenilebilir
          Kestane, insanoğlunun ilk besin kaynakla-                            Osmanlı saray mutfağında sıklıkla kullanı-             mez tatlarındandır.                kestane ortalama ola-rak 160 kcal enerji        demiş atalar.
          rından biridir. Sahip olduğu yüksek nişasta                          lan kestane, padişahların sofralarından ek-                                               sağlar. İçerdiği vitamin, mineraller ve diğer
          oranı  ile  buğday  gibi  doyurucu  bir  besin                       sik olmaz-mış.  Stefanos Yerasimos, Sultan             Kestane  nişasta  açısından  çok  zengindir.   besinsel değerleriyle kestane, kış mevsimi-  Şimdi tam mevsimidir.
          kaynağı olmuştur. Bu nedenle Yunan-                                   Sofraları (15. ve 16. Yüzyıllarda Osmanlı             Ancak bunun yanında çok sayıda mine-  nin olumsuz şartlarına, fiziksel ve beyinsel
          lılar kestaneyi Anadolu’dan alıp bu-                                    Saray Mutfağı) adlı kita-bında Fatih                ral bakımından da diğer meyvelere ve to-  yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık
          günkü Yunanistan’da yetiştirmeye                                         Sultan Mehmet’in sabah yemekleri                   humlara  göre  daha  zengindir. Yenilebilir   iksiridir.                            Afiyet olsun.
          çalışmışlardır. Ancak nazik bir ağaç                                      arasında kestaneli bulgur pilavı ol-              nitelikteki taze kestane; başta nişasta ve
          olan kestane, Yuna-nistan’da ye-                                           duğunu bildirir. Saray kayıtlarında
          tişmedi. Ama kestane yetiştirme                                             en sık rastlanan (ayda beş defa)
          çabaları bitmedi. En sonunda                                                yemeklerdendir kestaneli bulgur
          Teselya Yarımadasında Kastania                                              pilavı.
          bölgesinde kestane yetiştirmeyi
          başardılar. Böylece kestane Av-                                             Orta Çağ’daysa İtalya’nın buğday
          rupa kıtasına adım atmış oldu.                                             yetişmeyen yüksek kesimlerinde,
          Milattan önce 4. ve 3. yüzyıllarda                                         özellikle Toskana bölgesinde kesta-
          yapılan bu çalışmalar sonucunda                                           ne önemli bir besin kaynağı olmuştur.
          kestane  artık  Kastania  bölgesinde                                     Ayrıca 20. yüzyılın başlarında buğday
          yetiştirilen en önemli ürün haline geldi.                              ununun bulun-madığı yerlerde kestane
          Yunanlılardan sonra Romalılar kestaneyi                              unundan ekmek yapılmıştır. Korsika’da
          Kastania bölgesinden aldıkları için Kasta-                           kestane unundan yapılan ekme-ğe ağaç ek-
          nia adını verdiler, kestane adının buradan                           meği adı verilmiştir.
          geldiği düşünü-lür.









































       42 42  ÇEVRE VE ŞEHİR NİSAN 2021 NİSAN 2021                                                                                                                                                                             ÇEVRE VE ŞEHİR NİSAN 2021 4343
                                                                                                                                                                                                                               ÇEVRE VE ŞEHİR NİSAN 2021
          ÇEVRE VE ŞEHİR
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49