Page 73 - Çevre ve Şehir - Sayı 5
P. 73
SEYYARDA TADI BAŞKA!
Salep, orkideler ailesinin birçok
türünün toprak altı yumrularından
elde edilen toz ve bundan üretilen
içecektir. Lezzetinin yanında saymak-
la b itmeyen faydaları dolayısıyla da
tercih edilen salep; göğsü yumuşatır,
öksürüğe, bronşite, hazımsızlığa iyi
gelir, zihni açar.
GÜNÜN ILK IŞIKLARIYLA
Özellikle Osmanlı döneminde olduk- YOLA ÇIKILIR
ça meşhur sıcak içecek hâline gelen Seyyar salepçiler, mesaiye geceden Mahalle mahalle, sokak sokak, çarşı
salep, seyyar salepçilik mesleğinin başlardı. Gün doğmadan kalkar, pazar gezerdi salepçi. İçi üşüyen salep-
doğmasına sebep olmuştur. Osmanlı yağlı inek sütüyle çok geniş bakır çinin yanına gelir, kokusuyla tadıyla
kültüründe seneler boyunca tarçın ile kazanlarda uzun süre boyunca insanı mest eden saleple içini ısıtırdı.
birlikte içilmiş bu lezzet, günümüze saleplerini kaynatırlardı. Günün ilk Ardında mis gibi tarçın kokusu bırakan
dek ulaşmıştır. Günümüzde salep, ışıklarıyla besmeleyle yola çıkan salepçilerin her gezdikleri yerde illa
her ne kadar süslü fincanlarda özenle salepçilerin ilk müşterileri, sabah müdavimleri olur, onun yolunu gözler-
servis edilse de seyyarın verdiği tadı namazından çıkan cami cemaati di. Salebin o güzel tadına güzel de bir
vermemektedir. olurdu. sohbet eşlik ederdi.
ÇEVRE VE ŞEHİR OCAK 2020 71