Page 73 - Çevre ve Şehir - Sayı 5
P. 73

SEYYARDA TADI BAŞKA!
             Salep, orkideler ailesinin birçok
             türünün toprak altı yumrularından
             elde edilen toz ve bundan üretilen
             içecektir. Lezzetinin yanında saymak-
             la b itmeyen faydaları dolayısıyla da
             tercih edilen salep; göğsü yumuşatır,
             öksürüğe, bronşite, hazımsızlığa iyi
             gelir, zihni açar.
                                               GÜNÜN ILK IŞIKLARIYLA
             Özellikle Osmanlı döneminde olduk-  YOLA ÇIKILIR
             ça meşhur sıcak içecek hâline gelen   Seyyar salepçiler, mesaiye geceden   Mahalle mahalle, sokak sokak, çarşı
             salep, seyyar salepçilik mesleğinin   başlardı. Gün doğmadan kalkar,   pazar gezerdi salepçi. İçi üşüyen salep-
             doğmasına sebep olmuştur. Osmanlı   yağlı inek sütüyle çok geniş bakır   çinin yanına gelir, kokusuyla tadıyla
             kültüründe seneler boyunca tarçın ile   kazanlarda uzun süre boyunca   insanı mest eden saleple içini ısıtırdı.
             birlikte içilmiş bu lezzet, günümüze   saleplerini kaynatırlardı. Günün ilk   Ardında mis gibi tarçın kokusu bırakan
             dek ulaşmıştır. Günümüzde salep,   ışıklarıyla besmeleyle yola çıkan   salepçilerin her gezdikleri yerde illa
             her ne kadar süslü fincanlarda özenle   salepçilerin ilk müşterileri, sabah   müdavimleri olur, onun yolunu gözler-
             servis edilse de seyyarın verdiği tadı   namazından çıkan cami cemaati   di. Salebin o güzel tadına güzel de bir
             vermemektedir.                    olurdu.                            sohbet eşlik ederdi.



                                                                                                      ÇEVRE VE ŞEHİR OCAK 2020  71
   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78