Page 72 - Çevre ve Şehir - Sayı 5
P. 72
Kış aylarının vazgeçilmez içeceğidir
salep… Faydası saymakla bitmeyen,
tarçınla buluşunca ağızlarda muhteşem
bir tat bırakan bu içecek, Türkler
tarafından hep çok sevildi. Salebe olan
bu ilgi, seyyar salepçiliğin doğmasını
sağladı. Günümüzde şık kafelerde, süslü
fincanlarla servis edilen salep, bir dönem
sokaklarda satılırdı. Seyyar salepçiler,
günün ilk ışıklarıyla yola koyulur, özellikle
kış aylarında müşterinin ayağına hizmet
götürürdü. Mahalle mahalle gezen, çarşı
pazarı mis gibi tarçın kokutan salepçiler,
kışın soğuğunda üşüyenlerin içini ısıtırdı.
Tarihî Anadolu’da çok eski dönemlere
uzanan seyyar salepçilik, maalesef
zamanın koşullarına yenik düşerek
unutulan meslekler arasındaki yerini aldı.
Gelin, anavatanı Türkiye olan bu leziz
içeceği daha yakından tanıyıp seyyar
salepçileri hatırlayalım.
70 ÇEVRE VE ŞEHİR OCAK 2020