Page 72 - Çevre ve Şehir - Sayı 5
P. 72

Kış aylarının vazgeçilmez içeceğidir
                                             salep… Faydası saymakla bitmeyen,
                                            tarçınla buluşunca ağızlarda muhteşem
                                               bir tat bırakan bu içecek, Türkler
                                            tarafından hep çok sevildi. Salebe olan
                                             bu ilgi, seyyar salepçiliğin doğmasını
                                            sağladı. Günümüzde şık kafelerde, süslü
                                           fincanlarla servis edilen salep, bir dönem
                                             sokaklarda satılırdı. Seyyar salepçiler,
                                           günün ilk ışıklarıyla yola koyulur, özellikle
                                            kış aylarında müşterinin ayağına hizmet
                                            götürürdü. Mahalle mahalle gezen, çarşı
                                            pazarı mis gibi tarçın kokutan salepçiler,
                                            kışın soğuğunda üşüyenlerin içini ısıtırdı.

                                             Tarihî Anadolu’da çok eski dönemlere
                                              uzanan seyyar salepçilik, maalesef
                                              zamanın koşullarına yenik düşerek
                                           unutulan meslekler arasındaki yerini aldı.
                                             Gelin, anavatanı Türkiye olan bu leziz
                                             içeceği daha yakından tanıyıp seyyar
                                                   salepçileri hatırlayalım.






































       70  ÇEVRE VE ŞEHİR OCAK 2020
   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77