Page 9 - Sıfır Atık Gazetesi - Aralık 2022
P. 9

8  HABER                                                                                                                                HABER     9














 2017  yılında  Cumhurbaşkanı  Recep  Tayyip  Erdoğan’ın  eşi  Emine  Erdoğan
 Hanımefendi’nin  himayesinde  başlatılan  Çevre  Şehircilik  ve  İklim  Değişikliği
 Bakanlığı  tarafından  yürütülen  Sıfır  Atık  Hareketi’nin  5.  yılına  atfen  “Sıfır  Atık”
 kitabı çıkarıldı.


 21  makaleden  oluşan  ve  sıfır  atık  alanında  çalışmalar  yapan  bürokratlar,
 akademisyenler ve sektör temsilcilerinin yazar olarak katkı sunduğu kitapta sıfır atık
 konusu bütün yönleri ile ele alınarak hazırlanmıştır. Türkçe’nin yanı sıra İngilizce   • Dünyada gastronomi alanında en prestijli ödül olarak kabul edilen Gourmand World Cook-book Awards (Gourmand Dünya Yemek Kitabı Ödülleri) 2023
 ve  Arapça  dillerinde  de  çıkarılan  kitap  içerisinde  sıfır  atık  kavramının  kökenleri,   seçkisinde “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabı, “Gastrodiplomasi” ve bu yıl ilk kez verilecek “First Lady” kategorilerinde ödüle aday gösterildi.
 ortaya çıkışı, sıfır atığın kapsamı,  sıfır atık ile döngüsel ekonomi arasındaki ilişki,
 sıfır atık iklim değişikliği ilişkisi, Türkiye’de sıfır atık hareketi ve sıfır atık projesi   200'ün üzerinde ülke başvurdu  Aslıhan Sabancı, "Döneminin En İyisi ve Doğa & Yemek" kategorisinde "Nature's
 kapsamında yapılan çalışmalar,  üretilen projeler, sıfır atık uygulamalarının farklı   Therapeutic Recipes" ve "Diyet" kategorisinde "Gluten Free, Sugar Free, Gourmet
 sektörler üzerindeki etkileri, sıfır atık konusunun sosyo-kültürel yapıdaki karşılığı   Merkezi İspanya'da olan Gourmand International tarafından düzenlenen Gour-  Cuisine Desserts & Saltines" kitapları ile adaylık elde ederken, "Şehirler" kate-
 ve sıfır atığın geleceği gibi konular yer almaktadır.  mand  Dünya  Yemek  Kitabı  Yarışması'na  200'ün  üzerinde  ülke  ve  her  dilden   gorisinde Merin Sever'in "Geçmişten Günümüze İstanbul Lezzetleri" aday oldu.
                başvuru kabul edildi. Bu kapsamda, 2023'te Gastrodiplomasi alanında Türkiye,   "Yemek  Tarihi"  kategorisinde  Kübra  Sultan  Yüzüncüyıl,  Aynülhayat  Uybadın,
                Endonezya, Palau, Filipinler, Slovenya, Tunus ve Birleşik Krallık kitapları aday   Arif Bilgin ve Suavi Aydın'ın elinden çıkan "Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı"
                gösterildi.                                                      kitabı, "Meyveler ve Tekil Konu" kategorisinde de Bayram Murat Asma'nın "Ma-
                                                                                 latya Apricot" kitabı adaylık elde etti.
                Gastrodiplomasi alanında bu yıl Arjantin, Guetamala, Honduras, Fas, Suudi Ara-
                bistan ve Zambia aday gösterilmiş, ödülü Guetamala'nın Ankara Büyükelçiliği   Ayrıca, Derya Manav'ın "Turkish Vegan Mutfak" kitabı "Vegan" kategorisinde,
                tarafından yayınlanan "Guetamala Lezzetleri Türkiye'de" adlı kitap almıştı.  "Meyhane İhtisas" kitabı ise "Özel Ödül Avrupa" kategorisinde adaylar arasında
                                                                                 yer alıyor.
                "First Lady Kitapları" kategorisindeki ödüller ise 2023'te ilk kez verilecek.
                                                                                 Ödül töreninin 2023 Mayıs ayı sonunda gerçekleştirilmesi planlanıyor.
                Ödül için Türkiye'den "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabının yanı sıra Pana-
                ma ve Zimbabwe'den yemek kitapları aday gösterildi.
 Türkiye Büyük Millet Meclisi "Sıfır Atık Projesi" kapsamında 2018 yılından bu yana
 252 ton kâğıt toplayarak, yaklaşık 4 bin ağacın kesilmesinin önüne geçmiş oldu.
                Türkiye'den 9 kitap 11 farklı kategoride yarışacak
 Meclis'te "Sıfır Atık Projesi" kapsamında, organik, kâğıt, plastik, cam ve metal atıklar,   Gourmand  Dünya  Yemek  Kitabı  Ödülleri  2023  seçkisinde  Asırlık  Tariflerle
 katlara yerleştirilen atık ayrıştırma kumbaralarında toplandı.
                Türk Mutfağı kitabına ek olarak Türkiye'den 9 kitap 11 farklı kategoride ödüle
                aday oldu.
 Yemek  hazırlığı  sırasında  oluşan  organik  atıklar  ve  çay  ocaklarında  oluşan  çay
 posaları, kompost (bitki atıklarından yapılan gübre) olarak değerlendirilmek üzere   Adaylar arasında; "Restoran Şefi" kategorisinde Mehmet Akdağ ile Sinan Ha-
 toplandı.  Organik  atıklar,  komposta  dönüştürülerek  bahçe  ve  saksı  bitkilerinde,   mamsarılar'ın "7 Mehmet", "Eğlence" kategorisinde Zeynep Köksal Yaykıran'ın
 toprak iyileştirici olarak kullanıldı.
                "Davet Sofraları" kitapları yer alıyor.

 Atık  piller  ise  pil  toplama  kutularında  toplanarak,  yıl  sonunda  yetkili  firmaya
 gönderildi.


 70 dönüm toprak alanın kirlenmesi önlendi


 TBMM'nin verilerine göre, geçen yasama yılında, 1250 kilogram organik atık, kompost
 makinesi aracılığıyla 1750 kilogram komposta dönüştürüldü. 27 ton atık plastiğin geri
 kazanılmasıyla, yaklaşık 435 varil petrol tasarrufu yapıldı. Toplanan 211 kilogram pil
 ile yaklaşık 14 milyon ton su ve yaklaşık 70 dönüm toprak alanın kirlenmesi önlendi.
 22 ton atık metalin geri kazanılmasıyla yaklaşık 29 ton ham madde tasarrufu yapıldı
 ve 9 bin 500 kilovatsaat enerji tasarrufu sağlandı.

 "2018'den bu yana 252 ton kâğıt toplandı"


 TBMM Destek Hizmetleri Başkanlığı Çevre Yönetim Sistemi Yönetim Görevlisi
 Nur Küçük, yaptığı açıklamada Meclis'te "Sıfır Atık Projesi’nin 2018 yılında
 başladığını söyledi.

 Meclis'te  atıkların  2018'den  bu  yana  "tehlikeli"  ve  "tehlikesiz"  olarak  ikiye  ayrılıp
 toplandığını kaydeden Küçük, "2018 yılından bu yana 252 ton kâğıt toplanmış, bu
 252 ton kâğıt 4 bin ağacın kesilmesini önlemiştir." dedi.


 "Çiçeklerin bitki harcında kullanılıyor"


 Meclis'in yemekhanelerinden ve çay ocaklarından elde edilen bitkisel atıkların da
 toplandığını anlatan Küçük, şu bilgileri verdi:
 "Meclisimizin  yemekhanelerinden  ve  çay  ocaklarından  elde  edilen  bitkisel  atıklar
 yani çay, meyve, sebze bu üniteye gelmekte. Kompost ünitesine geldikten sonra bu
 ünitede  farklı  işlemlerden  geçirilerek,  komposta  dönüştürülmektedir.  Daha  sonra
 elde  edilen  kompost,  çiçeklerin  bitki  harcında  kullanılmaktadır.  Bunlar  dönem
 dönem buraya gelmektedir. Buraya gelen çaylar bizim için kompost üretiminde çok
 faydalı olmakta."
   4   5   6   7   8   9   10   11   12