Page 34 - Çevre ve Şehir Dergisi - Sayı 13
P. 34






İKLİM




DEĞİŞİKLİĞİ



ŞEKER




HASTALIĞI





RİSKİNİ Dünya üzerinde 366 milyon insan


şeker hastalığı ile yaşıyor. Bu
ARTIRIYOR rakamın 2030 yılında 500 milyon

kişiye yükseleceği tahmin ediliyor.

AYDIN DERİN


Uluslararası Şeker Hastalığı Birliği tarafından yayınlanan len obezite ayrıca dünyanın gıda güvenirliğini tehlikeye soku-
rapora göre, düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde şeker yor. Toplumun sadece % 40’ının obez olması normal şartlara
hastalığı vakalarının son yıllarda artış göstermesinin ana ne- kıyasla % 19 oranında daha fazla gıda tüketimine eşdeğer
deni iklim değişikliği etkilerinin insanların beslenme alışkan- geliyor. Bu da gıda kaynaklarının azalmasına yol açıyor.
lıklarını değiştirmesi.
Yükselen küresel sıcaklıkların tarım alanlarını etkilemesi,
Dünya üzerinde 366 milyon insan şeker hastalığı ile yaşıyor. tahminlere göre bu yüzyılın sonuna kadar dünyanın yarısının
Bu hastalığın 2030 yılında 500 milyon kişide yani on yetişkin- gıda kıtlığı yaşamasına neden olacak. Bu da tüketilen işlenmiş
den birinde görüleceği tahmin ediliyor. Şeker hastalığı yılda gıdaların oranını arttıracak. Aynı zamanda hamilelik döne-
4,6 milyon kişinin ölümüne ve küresel ölçekte 465 milyar minde besin değeri düşük işlenmiş gıdalar ile beslenilmesi,
dolar değerinde sağlık harcamalarına neden oluyor. Özellikle bebeğin ileriki dönemlerde obezite ve buna bağlı olarak şeker
vakaların % 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde gözükse de, hastalığına yakalanma riskini arttırıyor.
bu durum sadece o bölgelerde artan nüfus ile ilgili bir durum
değil. TEHDİT ALTINDAKİ ÜLKELER
Uzmanlara göre son yıllarda şiddetini arttıran hava koşulları Dünya üzerindeki doğal felaketlerin çoğu Pasifik bölgesinde
yüzünden ekinlerin tahrip olması, iklim değişikliği etkilerinin yer alan Asya ve Afrika kıyılarında gerçekleşiyor. Genelde dü-
yoğun olarak görüldüğü düşük ve orta gelirli ülkelerde çoğu şük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerin bulunduğu bu alanlar-
kişinin temel besin gıdalarına erişimi azaltıyor ve insanları da tarım aynı zamanda kalkınma için önemli bir rol oynuyor.
düzensiz beslenmeye itiyor. Ayrıca tarım alanlarının azalması Bu bölgelerde tarım alanlarının azalması hem ekonomik ka-
sonucu kırsaldan kente yaşanan göçler de insanları durağan yıplara neden oluyor, hem de toplumun sağlığını tehdit ediyor.
yaşam biçimlerine itiyor, bu da sonuç olarak obezite ve şeker Şeker hastalığı vakaları özellikle deniz seviyesinin yükselmesi
hastalığı vakalarını arttırıyor. Şeker hastalığı toplumu fakir- ve şiddetli fırtınalardan etkilenen Tuvalu, Kiribati ve Samoa
leştiriyor, iş verimliliğini düşürüyor ve sağlık sistemine yük gibi Pasifik Okyanusunda bulunan ufak ada devletlerinde,
oluyor. yetişkin nüfusun % 20’si gibi büyük bir oranda görülüyor.
İŞLENMİŞ GIDALARA TALEP ARTIYOR Hastalık oranlarının artması aynı zamanda sağlık hizmetleri
sektörüne yük oluyor. Sağlık hizmetleri için harcanan masraf-
İklim değişikliği ile taze gıda üretiminin azalması ve bedelinin ların artmasının yanı sıra tıbbi atıklar ve sağlık sektöründen
artması, daha ucuz olan işlenmiş gıda ürünlerine talebi art- salgılanan sera gazı emisyonlarının oranını da artıyor. Ayrıca
tırıyor. Bu da toplumun beslenme alışkanlıklarını değiştiriyor şiddetli hava koşulları nedeniyle gerçekleşen yeryüzü tahri-
ve düzensiz beslenme ile obeziteyi arttırıyor. Şeker hastalığı- batı, sağlık hizmetleri için oluşturulan altyapıyı çökertiyor ve
nın yaygınlaşmasındaki ana nedenlerden biri olarak gösteri- hastaların tıbbı müdahaleye erişimini zora sokuyor.


34 | ÇEVRE ve ŞEHİR | OCAK 2013
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39